‘Ανθινος

Μαλαγουζιά
 
Ποικιλία

Μαλαγουζιά 100%

Περιοχή προέλευση

Ηλεία – Πελοπόννησος

Έδαφος

Αμμοαργιλώδες

Γευστικά χαρακτηριστικά

  Αρωματικό λευκό κρασί με εκλεπτυσμένο χαρακτήρα και έντονη προσωπικότητα. Στη μύτη ξεδιπλώνονται ντελικάτα αρώματα από λευκά άνθη, ροδάκινο, εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα  , που συνδυάζονται με νύξεις από βασιλικό και πράσινο τσάι. Στο στόμα είναι φρέσκια και ισορροπημένη, με απαλή οξύτητα και μακρά, φρουτώδη επίγευση.

Ταίριασμα με   φαγητό

Συνοδεύει ιδανικά θαλασσινά, ψάρια, ελαφριά πιάτα με λευκές σάλτσες ή δροσερές σαλάτες.

 Ποικιλία

Cabernet 70%  Αγιοργίτικο 30%

Περιοχή προέλευσης

Ηλεία – Πελοπόννησος

Alc. vol

13.7%

Έδαφος

Αμμοπυλώδες 

Γευστικά χαρακτηριστικά

         Ταίριασμα με φαγητό

Γευστικό προφίλ

Αρωματική ένταση
Οξύτητα
Σώμα

Μαλαγουζιά: Η ψυχή του αρώματος στις πλαγιές της Ηλείας .

 Στους λόφους   του Πελοποννήσου, εκεί όπου η γη ανασαίνει αρχαίο φως και ο αμπελώνας συνομιλεί αιώνες με τον άνεμο, η Μαλαγουζιά βρίσκει τη φωνή της. Είναι μια φωνή λεπτή, σχεδόν ποιητική — κι όμως γεμάτη βάθος και σιγουριά. Δεν κραυγάζει· ψιθυρίζει ευγενικά αρώματα λευκών ροδάκινων, άνθη εσπεριδοειδών και μια υπόγεια υπόμνηση βοτάνων, σαν να πέρασε από κάποιο μυστικό κήπο του Ομήρου.

Η ποικιλία αυτή, ελληνική και περήφανη, αναδεικνύεται με χάρη στον αμπελώνα μας  –  στην Ηλεία, εκεί όπου η γη είναι ανάλαφρη και φωτεινή, πλούσια σε ασβεστολιθικά πετρώματα και φτωχή σε οργανική ύλη. Σε αυτά τα εδάφη, που δυσκολεύουν το φυτό και το αναγκάζουν να σκάψει βαθιά για να επιβιώσει, η Μαλαγουζιά αναπτύσσει χαρακτήρα πολύπλοκο, με πυρήνα ορυκτότητας και κομψότητας.  

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΩΔΟΣ

Από το αμπέλι στο Αρωματικό ποτήρι.

Η λευκή οινοποίηση της Μαλαγουζιάς είναι μια διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια, κατανόηση και απόλυτο σεβασμό προς τα αρωματικά της χαρακτηριστικά. Ανήκει στις ευγενέστερες λευκές ποικιλίες της Ελλάδας και, όπως κάθε ποικιλία με αρωματικό προφίλ, απαιτεί ήπιες και ελεγχόμενες παρεμβάσεις για να εκφράσει πλήρως τον χαρακτήρα της.

Η διαδικασία ξεκινά με προσεκτική συγκομιδή, συνήθως κατά τις δροσερές ώρες της ημέρας ή και νωρίς το πρωί. Η χαμηλή θερμοκρασία κατά τη συγκομιδή συμβάλλει στην προστασία των πτητικών αρωματικών ενώσεων και μειώνει τον κίνδυνο οξείδωσης.  

 Εφαρμόζουμε  προζυμωτική εκχύλιση (κρυοεκχύλιση) για 6-8 ώρες σε  θερμοκρασία κάτω από 10°C. Η τεχνική αυτή στοχεύει στην εξαγωγή των αρωματικών πρόδρομων ενώσεων που βρίσκονται στους φλοιούς της ρώγας, χωρίς να μεταφερθεί ανεπιθύμητη πικράδα.

Το επόμενο στάδιο είναι η ελαφρά πίεση , ακολουθούμενη από στατική απολάσπωση του γλεύκους

Η αλκοολική ζύμωση λαμβάνει χώρα  σε ανοξείδωτες δεξαμενές με αυστηρό θερμικό έλεγχο στους 14–17°C, ώστε να διατηρηθούν τα πρωτογενή αρώματα του σταφυλιού. Χρησιμοποιούνται επιλεγμένες ζύμες για την ενίσχυση του ποικιλιακού χαρακτήρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ανάλογα την χρονιά , σε ένα μέρος της παραγωγής χρησιμοποιούνται ιθαγενείς ζύμες, με απώτερο σκοπό την    έκφραση του ιδιαίτερου terroir.

 

Μετά τη ζύμωση έχουμε ωρίμανση  στις λεπτές οινολάσπες τους (sur lie), για 4 μήνες. Η πρακτική αυτή προσδίδει σώμα, αυξάνει την αίσθηση λιπαρότητας στο στόμα και βελτιώνει τη σταθερότητα του κρασιού. Το περιοδικό bâtonnage (ανακάτεμα των οινολάσπων) συμβάλλει στη διαρκή ενσωμάτωση αυτών των στοιχείων, δίνοντας βάθος και μεγαλύτερη επίγευση.

Τέλος, το κρασί σταθεροποιείται, φιλτράρεται και εμφιαλώνεται.