‘Ανθινος

Ασύρτικο
 
Ποικιλία

Ασύρτικο 100%

Περιοχή προέλευση

Ηλεία – Πελοπόννησος

Έδαφος

Αμμοπυλώδες 

Γευστικά χαρακτηριστικά

Δροσερό και εκφραστικό λευκό κρασί με αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και λευκών λουλουδιών. Τραγανή οξύτητα, ελαφριά μεταλλικότητα .

Ταίριασμα με   φαγητό

   Η ζωντανή οξύτητα και η ορυκτότητα του Ασύρτικου καθιστούν το κρασί αυτό εξαιρετικό συνοδό σε μια ευρεία γκάμα πιάτων, από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα μέχρι τη μοντέρνα γαστρονομία, όπως :

  Θαλασσινά και ψάρια στη σχάρα , κοτόπουλο λεμονάτο ή ψητό με βότανα.Η οξύτητα και η καθαρότητα του Ασύρτικου λειτουργούν εξαιρετικά με την πικάντικη, γλυκόξινη και umami φύση των ασιατικών πιάτων.

 
 Ποικιλία

Cabernet 70%  Αγιοργίτικο 30%

Περιοχή προέλευσης

Ηλεία – Πελοπόννησος

Alc. vol

13.7%

Έδαφος

Αμμοπυλώδες 

Γευστικά χαρακτηριστικά

         Ταίριασμα με φαγητό

Γευστικό προφίλ

Αρωματική ένταση
Οξύτητα
Σώμα

Μια νέα πνοή σε μια αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία

 

 

Το Ασύρτικο, η περήφανη λευκή ποικιλία της Σαντορίνης, έχει κερδίσει επάξια τη φήμη της για την ένταση, την οξύτητα και τον ιδιαίτερο μεταλλικό χαρακτήρα της. Όμως, τα τελευταία χρόνια, η Πελοπόννησος – με τα ποικιλόμορφα εδάφη και μικροκλίματα της – αναδεικνύεται σε μια δεύτερη πατρίδα για την ποικιλία αυτή, προσφέροντας μια φρέσκια, ενδιαφέρουσα εκδοχή του Ασύρτικου.

Στους αμπελώνες μας, το Ασύρτικο μεταμορφώνεται: η παραδοσιακή οξύτητα διατηρείται, αλλά εμπλουτίζεται με πιο έντονα αρωματικά στοιχεία – δροσερά εσπεριδοειδή, φρεσκοκομμένο πράσινο μήλο και φίνα ανθικά αρώματα όπως γιασεμί και λευκά άνθη.

Η εγγύτητα στη θάλασσα,  χαρίζει στο κρασί μια διακριτική αλμυρότητα, μια “υφάλμυρη” νότα που ενισχύει τη φρεσκάδα και την πολυπλοκότητα στο στόμα.

Το Ασυρτικό μας δεν προσπαθεί   να μιμηθεί τη σαντορινιά εκδοχή του. Αντιθέτως, δηλώνει παρόν με δική του ταυτότητα: είναι πιο ευγενές στη μύτη, πιο στρογγυλεμένο στο στόμα, χωρίς να χάνει την κομψότητα και τη δυναμική που χαρακτηρίζει την ποικιλία.

Για τους φίλους του κρασιού, αυτή η έκφραση του Ασύρτικου είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουν τη γευστική πολυμορφία του ελληνικού αμπελώνα – και να γευτούν την αρμονία που γεννιέται όταν ένα μεγάλο σταφύλι συναντά μια μεγάλη γη.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΩΔΟΣ

Και ολοκληρώνονται στο οινοποιείο

Η οινοποίηση του Ασυρτικού μας με τη χρήση γηγενών ζυμών αποτελεί μια προσέγγιση που τιμά την αυθεντικότητα του terroir και τη φυσική έκφραση της ποικιλίας. Τα σταφύλια τρυγιούνται χειρωνακτικά τις πρωινές ώρες και μεταφέρονται σε μικρά τελάρα για να διατηρηθεί η φρεσκάδα τους. Μετά την αποραγώγηση και την ήπια έκθλιψη, το γλεύκος μπορεί να παραμείνει για λίγες ώρες σε επαφή με τις φλοιούς, ενισχύοντας την αρωματική του πολυπλοκότητα.

Ακολουθεί στατική απολάσπωση και η αλκοολική ζύμωση ξεκινά αυθόρμητα, χωρίς την προσθήκη εμπορικών ζυμών. Οι γηγενείς μικροοργανισμοί του σταφυλιού και του οινοποιείου δίνουν στο κρασί μοναδικό χαρακτήρα, με τη ζύμωση να εξελίσσεται αργά και απρόβλεπτα, σε ελεγχόμενη θερμοκρασία. Η ωρίμανση πραγματοποιείται   σε ανοξείδωτες δεξαμενές   με  ανάδευση των οινολασπών για αύξηση του όγκου και της υφής.

Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με έντονη ορυκτότητα, υψηλή οξύτητα, σύνθετα αρώματα εσπεριδοειδών και βοτάνων  που εκφράζει αυθεντικά τη δυναμική του Ασύρτικου και του τόπου καταγωγής του. Η χρήση γηγενών ζυμών ενισχύει τη φυσικότητα και την πολυπλοκότητα του τελικού προϊόντος, καθιστώντας το μοναδικό σε κάθε εσοδεία.